Διαδικτυακός τόπος των απανταχού Μηλιωτών Ευρυτανίας συμπατριωτών και φίλων μας

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Το ..."δήθεν Πολεοδομικό"
19 Ιουλ 2011, 14:43
Η.Τ. Αρ. φυλ. 453/20-7-11
ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΓΠΣ
"Είναι παράνομο", λέει και ο κ. Μιχάλης Δεκλερής
Ο διακεκριμένος νομικός πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και νυν πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, χαρακτηρίζει ΠΑΡΑΝΟΜΟ και "δήθεν πολεοδομικό" το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καρπενησίου και ζητά άμεσα την ακύρωσή του.
Το πόρισμα απαντά σε διατάξεις του σχεδίου που ...αποχαρακτηρίζουν ολόκληρο το ιδιωτικό δάσος Μηλιάς, περίπου 5.000 στρεμμάτων, και το χαρακτηρίζουν ...τουριστική ζώνη. Πρόκειται για μια από τις δεκάδες αστοχίες του ΓΠΣ που τείνει να καταστρέψει περιουσίες και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες σε όλο το Καρπενήσι.
Η γνωμοδότηση του "Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος", ζητήθηκε από τον Συνεταιρισμό Εκμετάλλευσης του ιδιωτικού δάσους Μηλιάς και τον Σύλλογο, οι οποίοι απευθύνθηκαν στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μιχάλη Δεκλερή για να γνωμοδοτήσει σχετικά με συγκεκριμένη διάταξη του ΓΠΣ.
Το πόρισμα Δεκλερή καταλήγει:
"Η επίμαχος υπ' αριθμ. 1086/211/29-03-2011 απόφασις του Γενικού Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΦΕΚ 50), η οποία διαλαμβάνει τις ειρημένες ρυθμίσεις, δεν είναι νόμιμη ως αντικείμενη στις βασικές διατάξεις και ρυθμίσεις περί προστασίας των δασών και δύναται να προσβληθεί επ' ακυρώσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας".
Παράλληλα, ο Σύλλογος και ο Συνεταιρισμός Μηλιάς κατέθεσαν έγγραφη διαμαρτυρία στον δήμο Καρπενησίου, ενώ απευθύνθηκαν στον δικηγόρο κ. Γεώργιο Χριστοφορίδη στον οποίον ανέθεσαν την κατάθεση προσφυγής κατά του ΓΠΣ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προσφυγή στο ΣτΕ που κατατέθηκε μετά την προσφυγή του σημερινού δήμου Καρπενησίου, αλλά και εκατοντάδων ιδιωτών, κυρίως της Μεσοχώρας, που είδαν τις περιουσίες τους εν μια νυκτί να καταστρέφονται από τους φωστήρες συντάκτες - μελετητές του ΓΠΣ.
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΕΚΛΕΡΗ
Με τον τίτλο "Υπό το πρόσχημα χωροταξικών ρυθμίσεων εις ιδιωτικόν δάσος θεσπίζονται πράγματι ανεπίτρεπτοι χρήσεις δάσους και επιχειρείται εν μέρει η αποψίλωσις αυτού", ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος αναλύει το ΓΠΣ σχετικά με το ιδιωτικό δάσος Μηλιάς και το χαρακτηρίζει παράνομο.
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
“-Οι γνωμοδοτήσεις του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος έχουν ως αντικείμενο την επιστημονική μελέτη της Βιωσιμότητος της τιθεμένης υπό την κρίση του δημοσίας πολιτικής ή ιδιωτικής αποφάσεως, σύμφωνα με την Αρχή 18 της Διακηρύξεως της Στοκχόλμης περί της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Αναπτύξεως (1972).
-Η μελέτη γίνεται με την μέθοδο των Συστημάτων Μεγάλης Κλίμακος (ΣΜΚ) και συμφώνως προς τις αρχές των Επιστημών της Βιωσιμότητος (Δίκαιο Βιώσιμου Αναπτύξεως, Επιστήμη Γης-Περιβαλλοντική Επιστήμη κ.λπ.).
-Δοθέντος ότι η θεμελιώδης Αρχή της ΒιωσιμότητοςΑειφορίας») κατοχυρούται τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στο Συνταγματικό Δίκαιο, η κρίση περί της βιωσιμότητος ωρισμένης πολιτικής ή αποφάσεως συμπίπτει με την κρίση περί της νομιμότητας αυτών.
1. Γενικώς
Με την υπ' αριθμ. 1086/211/29-03-2011 απόφαση του Γενικού Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ενεκρίθη το αποκαλούμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) πρώην Δήμου Καρπενησίου Νομού Ευρυτανίας και νυν Δημοτικής Ενότητας Καρπενησίου, Δήμου Καρπενησίου. Το ούτω αποκαλούμενον Γ.Π.Σ. είναι πράγματι ένα σύνολον χωροταξικών ρυθμίσεων, αφορωσών στην ευρυτέραν περιοχήν του Καρπενησίου και όχι γνήσιον στρατηγικόν πολεοδομικόν σχέδιον.
Ως τοιούτον δεν είναι και ούτε πρέπει να αποκαλείται Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, διότι ο όρος αυτός κατά τε την επιστήμη και το δίκαιον της πολεοδομίας επιφυλάσσεται μόνον για την σχεδίαση στρατηγικής αναπτύξεως ενός συγκεκριμένου πολεοδομικού σχηματισμού (οικισμού).
Ως ήδη ελέχθη, υπό το προτεινόμενον περιεχόμενον, το δήθεν Γ.Π.Σ. Καρπενησίου είναι πράγματι σύνολον ετεροκλήτων χωροταξικών ρυθμίσεων, αφορωσών κατά βάσιν στην αλλαγή των χρήσεων ευρύτερων εκτάσεων γης, κατά βάσιν δασικών και δη ανηκόντων εις το ιδιωτικόν δάσος Μηλιάς εκτάσεως 5.000 περίπου στρεμμάτων. Σημειωτέον ότι τα όρια του ιδιωτικού δάσους είναι και διοικητικά όρια με τα όμορα διοικητικά διαμερίσματα και οικισμούς. Είναι χαρακτηριστικόν δε ότι για το Δάσος Μηλιάς Ευρυτανίας υπήρχε πρόσφατος (1999-2003) μελέτη διαχειρίσεως του δάσους, καταρτιθείσα μερίμνη του δασικού συνεταιρισμού Μηλιάς Ευρυτανίας.
Ειδικότερον, το δήθεν Γ.Π.Σ. προβλέπει 12 πολεοδομικές ενότητες εκτεινόμενες πέραν του οικισμού Καρπενησίου, οι οποίες περιλαμβάνουν μεν και τίνα τμήματα πόλεως και οικισμούς, αλλά και πολύ μεγαλυτέραν έκταση δάσους εις την οποίαν καθιερώνει άλλες χρήσεις, όπως λ. χ. προοτατευτέα γεωργική γη, προοτατευτέο αγροτικό τοπίο καθώς και περιοχές ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού κ.λπ.
2. Ειδικότερα ζητήματα
§Η περιοχή προστασίας γεωργικής γης, η οποία προβλέπεται περίπου στην κορυφήν του όλου επικλινούς δάσους και καθορίζεται ως αγροτική χρήση, είναι πράγματι γνήσιον δάσος. Συνεπώς, ο καθορισμός της περιοχής ως προοτατευτέας γεωργικής γης είναι πράγματι ρύθμιση αποψιλώσεως του δάσους, εκ της οποίας θα προκύψει η προοτατευτέα γεωργική γη. Επομένως, η διάταξη περί προοτατευτέας γεωργικής γης είναι πράγματι διάταξη που επιτρέπει την αποψίλωση επίσης ώστε να προκύψει η γεωργική γη και, ως τοιαύτη, είναι παράνομος.§Παρομοίως, η περιοχή που προβλέπεται ως περιοχή προστασίας αγροτικού τοπίου είναι πράγματι και αύτη δάσος του οποίου την αποψίλωση προβλέπει η ρήτρα, ώστε να προκύψει το προοτατευτέο αγροτικό τοπίο.§Η περιοχή που προβλέπεται για την επέκταση του ήδη υπάρχοντος οικισμού είναι πράγματι κανονικόν δάσος, του οποίου, με τον τρόπον αυτόν, προβλέπεται η παράνομος αποψίλωση χάριν του οικισμού.§Ωσαύτως, η περιοχή που ορίζεται ως περιοχή εναλλακτικού τουρισμού είναι επίσης δάσος, του οποίου την αποψίλωση συνεπάγεται η νέα ρύθμιση που την καθορίζει ως περιοχή εναλλακτικού τουρισμού. §Σε γειτνίαση με την περιοχήν αυτήν προβλέπεται η αποψίλωση και άλλου τμήματος δάσους, χαρακτηριζομένου εφεξής ως κτηνοτροφικής ζώνης.§Εντός του ιδιωτικού δάσους Μηλιάς ευρίσκεται και ο ομώνυμος οικισμός. Με την προτεινομένη ρύθμιση, ένα τμήμα του στην βόρεια πλευρά, χιλίων (1.000) περίπου στρεμμάτων, αποκόπτεται από αυτό και προσαρτάται στο δημόσιο δάσος του ομόρου κοινοτικού διαμερίσματος Στεφανίου. Είναι ακριβώς εκείνο το τμήμα του δάσους που, κατά τα προεκτεθέντα, προβλέπεται η μετατροπή του εν μέρει σε ζώνη αγροτικού τοπίου και εν μέρει σε κτηνοτροφική ζώνη.§Εντός του οικισμού Μηλιάς υπάρχει κτήριο του Συλλόγου Μηλιωτών Ευρυτανίας «Ο Αγ. Αθανάσιος», η χρήση του οποίου έχει αποκλειστικό σκοπό την επιδίωξη των σκοπών του Συλλόγου, δηλ. την διατήρηση και ανάπτυξη του χωριού. Το δήθεν Γ.Π.Σ. ορίζει ως χρήση του κτηρίου αυτού εφεξής την στέγαση ΚΑΠΗ.§Η τοιαύτη αυθαίρετος και υποχρεωτική μετατροπή της χρήσεως ιδιωτικού κτηρίου σε διαμερισματικό κατάστημα συνιστά ανεπίτρεπτον προσβολήν ιδιωτικής ιδιοκτησίας.§Κατά ταύτα, όλες οι προμημονευθείσες ρυθμίσεις του δήθεν Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Καρπενησίου συνιστούν πράγματι σειράν παραβιάσεων του ιδιωτικού δάσους Μηλιάς, συνεπαγομένων, υπό το πρόσχημα της αλλαγής των χρήσεων γης, είτε την μερικήν αποψίλωσή του, είτε την προσάρτηση του εις όμορον δημόσιο δάσος, είτε και άλλες ανεπίτρεπτους χρήσεις αυτού.
3. Εν συμπεράσματι, το
Επιμελητήριο φρονεί ότι:
Η επίμαχος υπ' αριθμ. 1086/211/29-03-2011 απόφασις του Γενικού Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΦΕΚ 50), η οποία διαλαμβάνει τις ειρημένες ρυθμίσεις, δεν είναι νόμιμη ως αντικείμενη στις βασικές διατάξεις και ρυθμίσεις περί προστασίας των δασών και δύναται να προσβληθεί επ' ακυρώσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.”
Αθήνα, 30 Μαΐου 2011
Ο Πρόεδρος
Μιχαήλ Δεκλερής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου