Διαδικτυακός τόπος των απανταχού Μηλιωτών Ευρυτανίας συμπατριωτών και φίλων μας

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012


Κ.Ο. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Σχετικά με την Αναζωπύρωση της Συζήτησης για τις ΑΠΕ

Το τελευταίο διάστημα έχουνε αναζωπυρωθεί διαδικασίες για την τελική αδειοδότηση και λειτουργία ανεμογεννητριών στην Ευρυτανία σε περιοχές όπως η Χελιδόνα, η Επισκοπή και στα σύνορα Ευρυτανίας –Αιτωλοακαρνανίας πίσω από την  Δομνίστα.

Πρόκειται για κινήσεις που εντάσσονται σε γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε σχέση με τις ΑΠΕ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Προϋποθέτουν την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θα έχουν σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.
 
Ιδιαίτερα στην περίπτωση του αιολικού στο «Μοσχοπλάι» Χελιδόνας η περιβαλλοντική μελέτη είναι παντελώς διάτρητη. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το σχέδιο συσχετίζεται με το γνωστό νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τις αλλαγές χρήσης γης που επέβαλε, αποδείχνοντας άλλη μια φορά το χαρακτήρα του ΓΠΣ ως εργαλείου για την προώθηση της στρατηγικής και των σχεδίων του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων.
 
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ σήμερα γίνεται με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία του κεφαλαίου εις βάρος του λαού. Ενδεικτικό είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο, που σημαίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους από τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, 406 έργα στο τομέα των ΑΠΕ με επενδύσεις ύψους 224 εκ. € και θα δημιουργήσουν μόλις 84 (!) νέες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ προικοδοτούνται με συνεχείς αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού και του τέλους των ΑΠΕ τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Επίσης η εμπειρία από άλλες περιοχές της χώρας μας έχει δείξει ότι ανεμογεννήτριες και επιχειρηματικά συμφέροντα πάνε χέρι-χέρι με τους εμπρησμούς στα δάση.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, την παραχώρηση λαϊκής περιουσίας για την κερδοφορία των εταιρειών.

·                Καλούμε τον Ευρυτανικό λαό να βάλει φραγμό τόσο στην παράδοση της Ευρυτανικής Γης, των ορεινών όγκων και των υδάτινων πόρων στις ορέξεις του κεφαλαίου και την καταστροφή της, όσο και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που πάλι θα κληθεί να πληρώσει!
 
·                Οι αρμόδιοι φορείς, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έχουν ευθύνη φορείς να καταψηφίσουν τις σχετικές αποφάσεις οι οποίες θα είναι επιζήμιες τόσο για τον τόπο όσο και για τους εργαζόμενους.


Έχουμε όλοι ευθύνη να βάλουμε φρένο στο πλιάτσικο που γίνεται στον τομέα της ενέργειας και στον υπόλοιπο δημόσιο πλούτο (μεταφορές, υγεία, παιδεία), που αποτελεί έναν από τους πρώτους στόχους της συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.


Καρπενήσι, 9 Ιούλη 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου