Διαδικτυακός τόπος των απανταχού Μηλιωτών Ευρυτανίας συμπατριωτών και φίλων μας

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Απερρίφθη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 22 MW στη θέση ΄΄Μοσχοπλάι΄΄ του Δήμου Καρπενησίου στο Ν. Ευρυτανίας.


 Απερρίφθη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 22 MW της εταιρείας «WATER AND WIND ENERGY COMPANY 2 LTD» στη θέση ΄΄Μοσχοπλάι΄΄ του Δήμου Καρπενησίου στο Ν. Ευρυτανίας.
Πηγή: ΡΑΕ  http://www.rae.gr/geo/
Μεγάλο μέρος του αιολικού πάρκου, με τρείς ανεμογεννήτριες  καθώς και ο οικίσκος κεντρικού ελέγχου 77 τ.μ. του σταθμού, είχε μελετηθεί να εγκατασταθεί  όπως προβλέπει η ΜΠΕ, εντός του ιδιωτικού αδιαιρέτου δάσους Μηλιάς και συγκεκριμένα στις θέσεις Μαρκοδιάσελο έως και  Ψηλοέρινα. Η μελέτη  περιβαλλοντικών επιπτώσεων (την οποία και έχουμε στα χέρια μας) χαρακτήριζε αυθαίρετα και παράνομα τη συγκεκριμένη έκταση του ιδιωτικού αδιαιρέτου δάσους Μηλιάς  ως εν γένει Δημόσια δασική έκταση χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση και με υφιστάμενη τάχα οδοποιία.

Πηγή: Φάκελος Μ.Π.Ε

                  

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012


Κ.Ο. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Σχετικά με την Αναζωπύρωση της Συζήτησης για τις ΑΠΕ

Το τελευταίο διάστημα έχουνε αναζωπυρωθεί διαδικασίες για την τελική αδειοδότηση και λειτουργία ανεμογεννητριών στην Ευρυτανία σε περιοχές όπως η Χελιδόνα, η Επισκοπή και στα σύνορα Ευρυτανίας –Αιτωλοακαρνανίας πίσω από την  Δομνίστα.

Πρόκειται για κινήσεις που εντάσσονται σε γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε σχέση με τις ΑΠΕ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Προϋποθέτουν την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θα έχουν σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.
 
Ιδιαίτερα στην περίπτωση του αιολικού στο «Μοσχοπλάι» Χελιδόνας η περιβαλλοντική μελέτη είναι παντελώς διάτρητη. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το σχέδιο συσχετίζεται με το γνωστό νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τις αλλαγές χρήσης γης που επέβαλε, αποδείχνοντας άλλη μια φορά το χαρακτήρα του ΓΠΣ ως εργαλείου για την προώθηση της στρατηγικής και των σχεδίων του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων.
 
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ σήμερα γίνεται με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία του κεφαλαίου εις βάρος του λαού. Ενδεικτικό είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο, που σημαίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους από τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, 406 έργα στο τομέα των ΑΠΕ με επενδύσεις ύψους 224 εκ. € και θα δημιουργήσουν μόλις 84 (!) νέες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ προικοδοτούνται με συνεχείς αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού και του τέλους των ΑΠΕ τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Επίσης η εμπειρία από άλλες περιοχές της χώρας μας έχει δείξει ότι ανεμογεννήτριες και επιχειρηματικά συμφέροντα πάνε χέρι-χέρι με τους εμπρησμούς στα δάση.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, την παραχώρηση λαϊκής περιουσίας για την κερδοφορία των εταιρειών.

·                Καλούμε τον Ευρυτανικό λαό να βάλει φραγμό τόσο στην παράδοση της Ευρυτανικής Γης, των ορεινών όγκων και των υδάτινων πόρων στις ορέξεις του κεφαλαίου και την καταστροφή της, όσο και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που πάλι θα κληθεί να πληρώσει!
 
·                Οι αρμόδιοι φορείς, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έχουν ευθύνη φορείς να καταψηφίσουν τις σχετικές αποφάσεις οι οποίες θα είναι επιζήμιες τόσο για τον τόπο όσο και για τους εργαζόμενους.


Έχουμε όλοι ευθύνη να βάλουμε φρένο στο πλιάτσικο που γίνεται στον τομέα της ενέργειας και στον υπόλοιπο δημόσιο πλούτο (μεταφορές, υγεία, παιδεία), που αποτελεί έναν από τους πρώτους στόχους της συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.


Καρπενήσι, 9 Ιούλη 2012

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012



         ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ΄     

Γαλάτσι  03/07/2012

Αγαπητοί συγχωριανοί

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας ,  σας ενημερώσει ότι το πανηγύρι του χωριού μας θα γίνει το Σάββατο 21 Ιουλίου. Ο πανηγυρικός Εσπερινός στην εκκλησία του χωριού μας θα ξεκινήσει 20:30. Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική και ψητά. Την Κυριακή , μετά τη Θ. Λειτουργία  , στην αίθουσα του Συλλόγου , θα προσφερθεί καφές και γλυκό.

Ας δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για την επιτυχία του.  Ιδιαίτερα φέτος ,  στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζούμε και μετά από τις γνωστές σε όλους μας εξελίξεις ,  έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία η παρουσία όλων μας.
                                               ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  



            ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΣ                                 ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ